Debreceni Kosár Közösség

Belépés / Regisztráció
Belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Helyi 1%
 2024.03.02

A Debreceni Kosár - Itt kezdd az ismerkedést!

Debreceni Kosár Bevásárló Közösség

Mielőtt vásárolnál, fontos, hogy megismerd a Debreceni Kosár bevásárló közösség szemléletét, célját, működését, hogy lásd: miben más, miben több, mint egy tipikus bolt vagy kereskedelmi egység.
Ha már ismersz bennünket és ennek tudatában szeretnél vásárolni, akkor pedig kattints a vásárlói regisztrációra. A regisztrációt követően összegyűjtheted és leadhatod rendelésedet a webes felületen.

VÁSÁRLÓI REGISZTRÁCIÓ

Jövőképünk, küldetésünk, történetünk

Jövőképünk szerint néhány éven belül Debrecen és környéke lakosai jelentős részben helyi termékeket fogyasztanak majd, ami élénkebb helyi gazdaságot, könnyebb megélhetést és derűsebb társadalmi kilátásokat hoz mindannyiunk számára. 

A Debreceni Kosár bevásárló közösség egy civil kezdeményezés, mely a helyi gazdaság megerősítésén, sőt újraélesztésén dolgozik. Valódi helyi terméket előállító termelőket fogadunk sorainkba, valamint olyan vevőket, akik a fenntarthatóságot szem előtt tartva igyekeznek fogyasztani. Hisszük, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányú fogyasztása segíti elő a helyi gazdaság erősödését és a valódi munkahelyek létrejöttét. Minden helyben maradó forint előbb-utóbb visszatér hozzánk, és a helyi gazdaság körforgásában bennünket gazdagít.

Elkötelezettek vagyunk továbbá a környezettudatos módon előállított és egészséges élelmiszerek mellett, ezért a Kosár működése során az ilyen termékeket részesítjük előnyben.

Közösséget szervezünk, ez adja kezdeményezésünk lelkét. Kosár közösségünk tagjai a vásárlók, a termelők és a rendszer működését biztosító lelkes önkéntesek.

Társadalmi főszabály

"Együtt munkálkodó emberek közösségének boldogulása annál nagyobb, minél kevesebbet tulajdonít magáénak az egyén saját munkájának eredményéből, azaz minél többet ad le saját munkájának eredményéből társai javára és ezáltal saját igényeit már nem a saját teljesítményéből, hanem egyre inkább mások teljesítményéből elégíti ki." - szólnak hozzánk Rudolf Steiner szavai 1905-ből.

Ebből a felfogásból kiépíthető egy társadalom, mely felfogás csak egy lélekkel teli, spirituális emberképből jöhet létre. De a lelki hozzáállás nem elég. Szükség van új szociális formák. intézmények létrehozására, ahol az emberek között az önigazgatás és a társulás harmonikus működése valósulhat meg.

Az önszerveződő bevásárló közösségek mind ezt gyakorolják, akár tudnak róla, akár nem. Bár gyakorlásuk során az élelmiszer termelés-elosztás rendszerében tevékenykednek, sikeres működésüknek alapja, hogy mindig szem előtt kell tartaniuk, hogy a közösségen belüli szabályokban minden szereplő jogait az egyenlőség elvén kezeljék, a gazdasági kérdésekben sokkal inkább az egymás kölcsönös megértéséből származó testvériesség és a szabadságot a szellemi megvalósulás területén élik meg.

 

Hogyan tudsz vásárlóként csatlakozni a közösséghez?

Olyan vevőket várunk, akik tudatosan vásárolnak és felelősséget éreznek a helyi gazdaság iránt.

Kérjük, akkor regisztrálj, ha ezekkel a gondolatokkal tudsz azonosulni, és ehhez kapcsolódóan az általunk kialakított vásárlási módot elfogadod!

 • Törekszem a helyi termékek vásárlására, támogatva a helyi gazdaság megerősödését, ezáltal új munkahelyek létrejöttét és a helyi megélhetést. A pénz helyben megvalósuló körforgása mindannyiunk közös érdeke.

 • Elfogadom, hogy a helyi termékek választéka szezonális, az árakban pedig – a Kosár Közösség szándéka szerint - a tisztességes haszon jelenik meg. Vásárlási szokásaimat igyekszem a Közösség által meghatározott keretekhez igazítani (webes rendelés, átvételi nap).

 • Az általam megrendelt termékeket péntek délután a meghírdetett vásárlói átvételi időpontban átveszem, annak akadályoztatását időben megoldom.

 • A Kosár rendszer által működtetett hulladékszegény csomagolást támogatom, aktív részvételemmel a szütyők és egyéb többutas csomagolóanyagok körforgását segítem.

 • Amennyiben tudok élni a Kosár által nyújtott limitált kiszállítási lehetőséggel, a folyamatot a megadott címen való tartózkodásommal segítem.

 • Amennyiben a regisztrációs adataim változnak, ezen a felületen is javítom azokat, hogy az aktuális hírekről, és helyzetekről értesítést kaphassak.

 • A Kosár közösségben való részvételemmel egy szociális kísérlet hajtunk végre. Annak igazolására, hogy tudunk, sőt  akarunk a saját érdeken túl gondolkodva cselekedni közös jövőnk érdekében, melynek fő hívószavai a bizalom és az egymás segítése.

VÁSÁRLÓI REGISZTRÁCIÓ

 

A közösség működését egy webáruház/piactér segíti, ahol a Kosárhoz csatlakozott termelők termékei közül vásárolhatnak a vevők. A rendeléseket minden szerdán 24:00 óráig kell leadni a weboldalon. A rendszer a rendeléseket eljuttatja a termelőkhöz, akik a pénteki átadási napra elhozzák a rendelt termékeket. Önkénteseink pénteken vevőnként névre szóló ládikát állítanak össze a rendelések alapján, melyet a vevők délután átvehetnek.

 

Szemlélet, közösség - további tevékenységeink és kezdeményezéseink

A Debreceni Kosár mintáját a 2013 májusa óta sikeresen működő Nyíregyházi Kosár Közösség adja, példát adva számos más település hasonló kezdeményezése számára. Az eltelt évek alatt az alaptevékenységüket számos olyan továbbgondolás kisérte, melyből különböző egyéb tevékenységek születtek, mint a

 • adományozási rendszer kialakítása (Helyi 1 % Adományozási Rendszer),

 • hulladékszegény vásárlás fejlesztése,

 • előadások szervezése a tudatosság növelésére,

 • tudatos fogyasztást segítő rendszer, a Termék Minősítő Rendszer kidolgozása (TMR).

Ezek a tevékenységek a gyakorlati életben segítik a szociális  viszonyaink átalakulását és a fogyasztói szemléletformálást, egy fenntarthatóbb jövő felé. A Debreceni Kosár már a kezdetektől kezdve bevezeti ezeket a kezdeményezéseket és tevékenységeket.

 

Önkéntes csapatunk, önkéntesség

Ahhoz, hogy mindezt megvalósíthassuk, sokan önkéntesen dolgoznak a Közösségben. Kiváló csapat kezd kialakulni, akikkel szeretetteli együttműködésben tevékenykedünk. Sajnos kevesen vagyunk még, ezért szívesen fogadunk magunk közzé olyan önkénteseket, akik azonosulni tudnak a fentebb leírtakkal és szeretnének önként, szabadidejük felajánlásával hozzájárulni a Közösség munkájához, céljainak eléréséhez.

Ha felkeltette érdeklődésedet, akkor az alábbi 'Jelentkezés önkéntesnek' szövegre kattintva töltsd ki a megjelenő űrlapot, vagy küldj egy rövid üzenetet az info@debrecenikosar.hu e-mail-címre.

Jelentkezés önkéntesnek

 

Ismerkedj meg termelőinkkel és vásárolj tőlük bizalommal!

A Debreceni Kosár bevásárló közösség nem lenne teljes azok nélkül az odaadó és felelős termelők nélkül, akiknek a köre nagy örömünkre egyre bővül. Sőt, a termelők, termék előállítók maguk is elkezdtek közösséggé válni, a közös gondolkodás, a tapasztalatmegosztás fontosságát felismerve.

Termelőink bemutatkozó oldal

 

Hogyan tudsz termelőként csatlakozni a közösséghez?

Olyan termelőket várunk, akik tudnak azonosulni a leírt vízióval, célkitűzésekkel és aktív részesei szeretnének lenni a Debreceni Kosár Közösségének!

Termelői regisztráció csak személyes kapcsolatfelvétel és találkozó után lehetséges! Kérjük jelentkezési szándékodat az info@debrecenikosar.hu e-mail címen jelezd. A Kosár szervező csapatából valaki felveszi veled a kapcsolatot 1-2 napon belül és megbeszélitek a további teendőket.

 

Ajánljuk figyelmedbe a következő oldalakat is, ahol még több információt találtok a Kosárral kapcsolatban:

 • Információ - ezen az oldalon öszegyűjtöttük a legfontosabb linkeket, információkat a weboldal használatához és a Kosár működéséhez kapcsolódóan.
 • Hírek - Blog bejegyzéseket találsz itt a legfontosabb mérföldkövekről, hírekről.
 • GYIK - Gyakran ismételt kérdésekre adunk válaszokat. Ez egy folyamatosan bővülő oldal, ahogy a kérdések érkeznek be hozzánk.

Ha további kérdésed van, akkor kereshetsz bennünket az info@debrecenikosar.hu e-mail címen.Ha hibát találsz a weboldalon, vagy nem megfelelően működik, akkor kérlek jelezd az admin@debrecenikosar.hu e-mail címen, hogy azonnal megkezdhessük vagy kérjük a fejlesztőktől a hiba javítását.

 

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐT VÁSÁRLÓKÉNT, TERMELŐKÉNT ÉS ÖNKÉNTESKÉNT!